Плетени габиони

Плетен габион

Поръчай лесно плетени габиони

Smart Metal Group e лидер на пазара с габиони. Не се колебайте и поръчайте висококачественo изработени габиони на конкурентни цени.  За комфорта на нашите клиенти предлагаме и професионален монтаж на габиони за Софийска област! Извършваме доставка на габиони до всички части на страната. Пишете ни на имейл: gabioni@smartmetalgroup.com, за да се свържете с наш консултант.

Какво представляват плетените габиони?

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ? 

Габионите представляват високоякостна комбинация от скален материал и двойно-усукана метална поцинкована мрежа. По състав габионите наподобяват стоманобетона, но с разликата, че стоманената хексагонална мрежа и скалните късове нямат монолитна връзка помежду си и не разпределят толкова добре напреженията от натоварването. Стоманената мрежа притежава високи натискови и опънни якостни характеристики, докато каменния материал притежава висока натискова якост.

КЪДЕ СЕ ИЗПОЛЗВАТ?

Плетените габиони се предлагат основно в инфраструктурното, промишленото и геотехническото строителство. Те притежават високи якостни характеристики, което ги прави способни да понесат огромните товари от земен натиск и собствено тегло. По-свободната им форма в сравнение с електрозаварените габиони не ги прави предпочитан избор в градинското и ландшафтното оформление, но пък точно тя ги превръща в изключително подходящи за различни строителни и инженерни проекти. Те притежават много висока товароносимост. По-свободната им структуга им помага да се напаснат спрямо повърхността и поставените конструкции над нея. Тела при електрозаварените габиони е заварена, не плетена, и в същото време е опъната под формата на метални решетки, които се свързват една за друга посредством спирали или скоби. При плетените габиони не се използват спирали, а единствено тел, с която да се върже техният „капак“ за останалите страници на габиона.

Едно от положителните свойства на плетените габиони е, че при тях се постига синергичен ефект между хексагоналната мрежа и скалния инертен материал. Хексагоналната мрежа и издръжлива на натиск и на опън, като тя задържа скалните късове в определените им позиции. Докато пълнежът от скален материал притежава много висока натискова якост, където не позволява разместване на самите габиони.

Плетен габион

Характеристики на плетените габиони

Размер на тела: плеетените габиони се произвеждат от поцинкован тел Ф3.00, обикновено с двойно-усукване, но се произвеждат такива и с тройно усукване.

Видове покритие: основното покритие при този тип габиони е цинково покритие. То осигурява защита на метала от вредните въздействия на атмосферата (атмосферни води, дъжд, сняг, вятър и температурни амплитуди), както и от корозия. По поръчка могат да бъдат произведени габиони от тел Галфан.

Видове клетки: стандартните отвори на плетените габиони са хексагонални отвори с размер на окото 80х100 мм. 

Предимства на плетените габиони

 1. Висока устойчивост и носимоспособност – габионите са способни да издържат на много големи товари. Комбинацията от скални материали и метална мрежа увеличава носимоспособността и издръжливостта на конструкцията. Компонентите взаимно допълват качествата си. Високото собствено тегло на габионните конструкции спомага за тяхната устойчивост срещу удар, преобръщане и хлъзгане.
 2. Дълготрайност на конструкцията – самите габиони са изключително дълготрайни не само на време, но и на различни външни атмосферни влияния и корозия. Благодарение на това габионите запазват своята издръжливост и външен вид години напред.
 3. Лесен монтаж и поддръжка – габионите са структури, които не изискват сериозни капиталовложения по време на тяхния монтаж и експлоатация. Те се характеризират с изключително дълъг живот. Покритието им запазва металът, а скалните късове по своите характеристики също не се влияят от времето, което води до отпадане на специална поддръжка във времето.
 4. Бюджетно решение – като решение габионните структури са сравнително бюджетни, като за сравнение може да се вземе предвид необходимите средства за изпълнението на плътна стоманобетонна конструкция. Те се монтират лесно, машини се изискват само при големи и трудни обекти. Инертният материал, с който се запълват е основно скални късове, които също са с ниска себестойност.
 5. Екологичност и безвредност – конструкциите от габиони са екологични. Кухините между скалните късове в габионите осигуряват възможност на растителността да вирее, без да възпрепятства развитието й. Металната мрежа на габиона е идеален опорен скелет за всички пълзящи растения. Това ги превръща в перфектен избор при различни ландшафтни проекти в дворове, градини, паркове и т.н.

Приложения на плетените габиони

 • за укрепването на свлачища, склонове, насипи, терени;
 • за укрепване на морски и речни брегове;
 • за изграждане на бентове и защитни съоръжения;
 • за създаване на изкуствени корита на реки и канали;
 • за изграждане и укрепване на язовирни стени;
 • за изграждането на пътни и на железопътни обекти;
 • за терасиране на терени и склонове с денивелация;
 • за други видове инженерни съоръжения.

Видове размери на плетените габионите

Размер габион Ф тел Клетка Диафрагма
100 х 50 х 50 см
3.00 мм
80х100 мм
Не.
100 х 100 х 100 см
3.00 мм
80х100 мм
Не.
200 х 50 х 50 см
3.00 мм
80х100 мм
1 бр.
200 х 100 х 50 см
3.00 мм
80х100 мм
1 бр.
200 х 100 х 100 см
3.00 мм
80х100 мм
1 бр.
300 х 100 х 100 см
3.00 мм
80х100 мм
2 бр.

Забележка: Приемат се поръчки и за други размери, спрямо количественото задание.

За да изберете най-подходящият модел на плетен габион е необходимо да се съобразят основни фактори. Важно е да се прецени на какви външни усилия ще бъде подложена самата конструкция и дали нейната цел ще бъде опора или просто декоративна. Спрямо това се избира най-подходящ размер, с който да се произведе габиона. Ако не сте сигурни какъв точно тип габиони са ви необходими, винаги можете да се обърнете към нашите консултанти за безплатна консултация по телефон или имейл.