Инертен материал за габиони

Какво е инертен материал, що се отнася до габиони? Най-общо казано, инертният материал е пълнежът, който се полага в самите клетки на габионите. Той може да се състои от всякакъв вид естествени или синтетични материали – камък, дърво, пластмасови или стъклени форми. Най често се ползват каменни късове с подходяща за съоръжението фракция (размер).

Електрозаварен габион с кафяви камъни
Електрозаварен габион със сиви камъни
Електрозаварен габион с шарени камъни

Как да изберем подходящ инертен материал?

Най-важното, когато избираме инертен материал е той да бъде съобразен със следните фактори:

Функция на конструкцията – Стабилизираща, оградна или чисто декоративна.
Когато търсим устойчивост и здравина се препоръчва ползването на естествен камък с по-голяма фракция. Тежестта на късовете скална маса правят габионите изключително здрави и устойчиви на външни влияния. Например, ако изграждаме подпорна стена от плетени габиони е важно тя да бъде стабилна, но в същото време гъвкава, за да слегне максимално на терена, но и водопропусклива. В този случай инертният материал трябва да бъде тежък, но екологично чист, за да се избегне изпускане на химични вещества и съответно замърсяване на околната среда. Когато сме избрали да изградим оградна система от габиони, отново трябва да имаме в предвид, че тя трябва да притежава здравина и устойчивост. Тук се препоръчва отново вариант с естествен камък, като той може да се комбинира с елементи от декоративен стъклен камък. При декоративните габионни системи, можем да си позволим повече свобода, особено, ако сме решили да ги изграждаме в закрити помещения, където шансът инертния материал да се повреди е минимален. При такива обстоятелства всичко е въпрос на въображение.

Атмосферни условия
Когато изграждаме габионни системи на открито, трябва да се съобразим с атмосферните условия, на които те ще бъдат изложени – слънце, вятър, дъжд, сняг, големи температурни амплитуди. В такива ситуации се залага на устойчиви и естествени материали, които да могат да издържат на тази фактори, без да понижават своите качества и свойства. Препоръчваме да се използват естествени материали от камък и стъкло. Ако, обаче решим да изграждаме габионни системи у дома или на закрити помещения (колони, декорации, мебели) спокойно можем да развихрим въображението си и да заложим на най-различни по произход и вид материали.

Комбинация с други материали
Когато решим, че искаме да комбинираме различни видове инертен материал, трябва да помислим как те биха повлияли помежду си. Например, ако искаме габионите ни да имат досег с растения (например за габион-саксия) трябва да сме сигурни, че инертния материал няма да навреди на качеството на почвата, тоест задължително пълнежът трябва да бъде с естествен произход. Но ако се насочим към дървена декорация в габиона, трябва да имаме в предвид, че ако той има досег с вода, с времето дървото ще изгние. В случаите, в които искаме да комбинираме камък и стъкло се препоръчва стъклените парчета да са в по-високите части от конструкцията, за да не се счупят от тежестта на камъка. Друг вариант е да се предвиди преграда, която да може предпази по-чупливия материал от по-здравия.

Размер – толкова очевидно, че понякога забравяме за него
Когато избираме пълнеж за габионите си, трябва да имаме в предвид размера на растера на самата клетка. Съответно, ако желаете габиони са с по-ситни камъни трябва предварително да направите поръчка за електрозаварени габиони с по-ситно каре, тъй като в противен случай инертния материал може да изпадне между клетните. Ако пък искате да заложите на големи късове камък, трябва да имате в предвид, че ще бъде нужно габионите да бъдат изработени от по-дебели телове, за да се избегне деформиране, издуване или дори скъсване на металните решетки.

Разполагаем бюджет
Във време, в което всичко е на един клик разстояние, вдъхновение може да се почерпи от всякъде. Габионните конструкции стават все по-популярни заради стилния си вид, устойчивост и възможност за гъвкавост при бюджетирането на проекта.
Много често, обаче се оказва, че желаният инертен материал може да бъде по-скъп от самата габионна конструкция. Нашият съвет е, преди да вземете категорично решение за визията на габионите си, първо да се посъветвате с нашите мениджъри „Търговия“, които ще Ви консултират относно възможностите за подходящ инертен материал спрямо Вашите нужди и бюджет.

Видове пълнеж за габиони

Електрозаварен габион

Естествен трошен камък

Трошеният камък е най-честият избор за инертен материал на нашите клиенти. Той има ръбата форма, която позволява крайния „рошав“ вариант на подредба. Може да бъде в различни цветове, спрямо местността, от която се извлича. Можете да изберете между сива, червеникава и леко жълта разцветка. Спрямо желаното от Вас габионно изделие, се предлагат в различни фракции, което им позволява да паснат на всяка ограда, декорация или система изработена както от плетени габиони, така и от електрозаварени габиони. Това е и най-бюджетният вариант, които предлагаме. При изработка на система от габиони можете да изберете един цвят или да комбинирате различни цветове трошен камък. Напоследък обаче се затвърждава тенденцията естественият камък да се комбинира със стъклен такъв, като често в него се вплитат и различни по вид инсталации.

 

rechen-kamuk-za-inerten-material-za-gabioni-gabioni.eu

Речен камък

За разлика от трошения, речният камък е с гладка, овална форма. При него цветовете и размерите също могат да варират спрямо Вашите желания. Нашият асортимент включва както по-тъмни, така и по-светли, жълти и червеникави късове. Най-големият чар на този материал е, че цвета му може да се промени до ярък, когато се намокри, особено в по-тъмните му разцветки. Хубаво е да имате в предвид, че колкото по-големи са камъните от този вид, толкова по-голяма е и необходимостта те да бъдат подреждани един по един в габиона, за да си паснат по форма и размер. Това удължава времето за изпълнение, но крайният резултат винаги е отличен.

 

Декоративен камък

Декоративния каменен материал се отличава със своите ярки цветове, бляскави частици и разнообразни форми. Най-често предпочитаният декоративен камък е в бял цвят, но спряно вашето обзавеждане, вкус и идеи, можем да Ви осигурим различни цветове и размери. Голяма част от клиентите ни, които залагат на декоративен камък като инертен материал за габионните си системи, го съчетават с други части на градинското си обзавеждане, например покритие на почвените участъци около цветя и дръвчета, декорация около алеи или паркинги.

Редени камъни

В последно време все повече клиенти залагат на каменни плочи и блокове като алтернатива на традиционните камъни що се отнася до инертен материал за габионни системи. Те изглеждат стилно и подредено, тъй като всяка плоча или блок се подрежда спрямо останалите. Крайния резултат винаги показва особено внимание към детайла, а най добрата новина е, че плочите запазват свята цялост и могат да се преизползват с годините. Подредени хоризонтално, те са ултимативното решение за пълнеж при изграждането на комбинирана оградна система с дървени летви.

 

Стъклен камък

Стъкления камък притежава всички свойства и качества на естествения такъв, но впечатлява със своите цветови разновидности и прозрачна текстура. Може да бъде както трошен, така и овален и е изключително подходящ както за самостоятелно ползване, така и за комбинация с някои от другите видове инертен материал. Поради прозрачния си вид, често бива комбиниран с осветителни системи, което позволява направата на светещи участъци или цели елементи. В портфолиото на Smart Metal Group можете да намерите множество примери за подобни светещи или хидро инсталации, но нека въображението Ви не спира до тук…

 

По идея на клиента ...

Ние от Smart Metal Group сме отворени към всяка една идея. Заем, че габионите са продукт, който може да бъде адаптиран към всеки вкус и сме готови да съдействаме с всички сили. Споделете идеите си с нас, а ние ще направим всичко възможно те да станат реалност. Екипът ни е съставен от професионалисти, които веднага ще могат да Ви дадат обратна връзка и да Ви посъветват относно най-правилния вариант на действие. Можем да съдействаме с осигуряването на всякакъв вид инертен материал – камък, стъкло, метал, дърво, пластмаса, керамични изделия и още много други на достъпни цени.

 

Няколко интересни идеи за пълнеж на габиони