Монтаж на габиони

Монтажът на габионите не е нещо изключително трудно, но все пак изисква определено технологично време и здрава ръка. Те лесно могат да бъдат сглобени в кубични форми, както и разположени на определеното за тях място. По-тежката част е запълването им с инертен материал, като най-често се използват скални късове. При по-малките размери габиони това може да се случи на ръка с “изсипване” на камъните в самия габион, но при по-големите конструкции с подпорна цел има нужда от механизация на част от процесите.

Тук се намесваме ние и нашият екип от професионалисти от Smart Metal Group. Ние можем да ви съдействаме с доставката, сглобяването, монтирането, поставянето, запълването, както и декорацията всички видове габиони за различни по вид обекти.

Стъпки при изпълнението на проект

 1. Консултация за подходящ вид габиони, размери, инертен материал и други;
 2. Безплатна консултация и опция за оглед на обекта за обл. София;
 3. Възможна доставка с наш транспорт до вашия обект или съдействие с организиране на такава;
 4. Подготовка, разчистване и заравняване на терена;
 5. Сглобяване, монтаж и укрепване на металните фрагменти и пана;
 6. Запълване на габионите с избрания инертен материал.
 7. Довършителни работи, декорация и други.

Услуги, които извършваме при монтаж на габиони

 1. Монтаж на габиони с декоративна цел – огради, заграждения, стени, цветарници, камини и барбекюта, алеи, водни ефекти, градинско обзавеждане и други.
 2. Брегоукрепване – изграждане, насочване, коригиране, укрепване на корита на водни обекти, канализационни и дренажни системи.
 3. Укрепване на склонове и насипи с цел предпазване от свличане на земни маси, срутване, пропадане и други.
 4. Терасиране на терени и изграждане на стълбищни площадки при денивелация на терен.Най-често при жилищно строителство на еднофамилни, многофамилни къщи и затворени комплекси.

Необходими материали за монтаж

 • Подходящият вид габионни решетки.
 • Геотекстил за полагане върху основата за дренажна функция.
 • Поцинковани спирали, поцинкован тел или скоби (+клещи за скоби) за сглобяване на металните решетки.
 • Обтегачи и диафрагми за укрепване на габионната структура.
 • Инертен материал за запълване на габионните кошове.
 • При някои обекти се изискват допълнително закупуване на анкери и други крепежни елементи, планки, колове, бетон и други, чийто монтаж би гарантирал издръжливостта на конструкцията.

Как протича един монтаж на габиони от Gabioni.eu?

Първата стъпка е разчистването на терена и подготовката му за започване на строително-монтажните дейности. От терена се премахва излишната растителност, каменни късове и корени, които биха попречили на безпроблемното монтиране на габионите. При необходимост се извършват изкопи или насипи. Полага се геотекстил, преди започването на монтажните дейности.

След това се пристъпва към сглобяването на габионните решетки. Като за целта е необходим равен и сух терен, където се вдигат металните решетки и се закрепват една за друга, посредством скоби, тел, спирали, така че да се образува кубична структура с капак. Капакът служи за отваряне на габиона, докато той не се запълни с инертен материал. След това и той бива захванат за останалите страни на габиона.

При необходимост през габионите се прокарват анкерни колове, които да гарантират тяхната стабилност. При определени обекти се използват планки с анкерни болтове за захващане към близки стоманобетонни елементи. При други се добавят обтегачи в габионите, за допълнително стягане на металните страници, така че да се предотврати тяхното раздуване. При големите на размер габиони се добавят диафрагми, които осигуряват по-голяма устойчивост и здравина на конструкцията. Всички тези неща зависят от типа на обекта, изискванията за опънна и натискова сила и много други фактори, които ще бъдат предварително обсъдени, преди започването на обекта.

Финално габионите се запълват с инертен материал, коментирани избран предварително от клиента. Естествено при всеки обект се избира подходящ материал, най-често скални късове с определен размер, така че да бъдат съобразени с дебелината на телта и отвора (окото) на клетките на габиона. Целта е да се предотврати изпадането на пълнежа през отворите или раздуването на металните решетки. След полагането на инертния материал, габионните кошове се затварят.

Възможно е при определени обекти да се извършат и довършителни дейности по желание на клиента. Тук могат да бъдат дадени за пример изграждането на зелени системи, инсталиране на LED осветление, добавяне на цветни и декоративни елементи и много други.

Ние сме тук, за да ви помогнем с всяка една стъпка от този процес. Можете да се свържете с нас при всякакви въпроси и колебания дали точно габионите са най-подходящи за изпълнението на вашата идея.